perjantai 14. elokuuta 2015

Oman maan satoa

Olemme päässeet päivittäin nauttimaan oman puutarhan sadosta. Perunoita ei ole tarvinnut kaupasta ostaa useampaan viikkoon ja sipulitkin tulevat omasta takaa. Mansikoita ollaan saatu iltapalalle muutama viikko joka päivä ja salaattiakin on tullut vielä käyttöön viime päiviin asti. Puutarhasta on saatu tänä kesänä myös raparperia sekä timjamia, oreganoa ja suolaheinää sekä tietenkin villiyrttejä.

Nyt olemme vihdoin saaneet tomaatteja! Kolmena päivänä ovat vihdoin ja viimein tomaattimme antanee pientä satoa. Ja kylläpä ne vaan ovat hyviä! En ole koskaan välittänyt kauheasti kaupasta ostetuista normitomaateista, mutta eivät ne vaan maistu ollenkaan samalta kuin omasta puutarhasta poimitut. Päätin, että ensi kesänä ostamme enemmän tomaatintaimia, jotta pääsemme nauttimaan näistä herkuista vieläkin enemmän. Tämä kesä oli vain tomaattien kannalta vähän liian kylmä. Meillä kun ei ole normikasvihuonetta, vaan kasvihuoneesta puuttuvat seinät kokonaan. Ensi keväänä voisi kyllä harkita myös seinien muovittamista, mutta pitänee miettiä myös kastelusysteemi jos mielii enemmän kasveja.

Oman maan tomaatteja, paria lajia.


Oma haaveeni on, että pystyisimme olemaan osittain omavaraisia ja muun syömisen osalta voisimme käyttää pääsääntöisesti lähiruokaa, joka on tuotettu eettisesti ja mahdollisimman terveellisesti. Uskon, että näillä keinoin säästämme luontoa, mutta olemme myös itse terveempiä. Haluaisin oppia myös hyödyntämään paremmin luonnosta löytyvän syötävän. Jonkin verran nyt jo sienestämme, marjastamme ja keräämme luonnonyrttejä, mutta enemmänkin voisi.

Kansalaisopistolla alkaa nyt syksyllä tähän aiheeseen liittyvä kurssi, jolle ilmottauduin. Kurssin nimi on luonnonmukainen kotitarveviljely ja kurssin laajuus on yhteensä 21 oppituntia.

Kurssin sisältö on:
Omavarainen kotitarveviljely (vihannekset, yrtit, marjat ja pihan villiruoka) ja kotipuutarha osana ekologista kokonaisuutta. Käsitellään mm. viljelysuunnitelma, kompostointi, maan parannus, lannoitus, taimikasvatus, kasvihuone, kylvöt, istutus, kasvimaan hoito (rikkaruohon torjunta ja tuholaistorjunta), sadonkorjuu, siementen keruu, varastointi ja säilöntä. Kurssilla annetaan ohjeet myös omatarvekanalan perustamiseen ja pohditaan omavaraisuutta osana ekologisesti kestävää elämäntapaa.

Olen todella innostunut kurssista, se tuli juuri oikeaan saumaan. Sain äidinkin houkuteltua mukaan, joten on sitten kaverikin mukana. Toivottavasti saan kurssista irti paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti