sunnuntai 2. elokuuta 2015

Kesätauko päättyi ja hommat etenee

Myönnän, olen ollut todella laiska kirjoittamaan blogia vähään aikaan. Koska kuitenkin remontti ja projektit etenee, päätin ottaa taas itseäni niskasta kiinni ja näin viimeisen lomapäivän kunniaksi kirjoittaa blogikirjoituksen.

Loman aikana ollaan saatu aikaiseksi paljon. Olemme kesällä tehneet reissut Ähtäriin ja Tuuriin, Saariston rengastielle, Kasnäsiin ja Kemiöön, Linnanmäelle sekä Belgradiin, Serbiaan. Reissut olivat kaikki hyvin onnistuneita ja vaikka kesän säät ovat olleet huonot, kaikilla reissuilla ollaan saatu hyvät kelit mukaamme. Serbiassa oli jopa liiankin lämmin, sillä mittari kipusi lähes neljäänkymmeneen asteeseen.

Myös kotona on saatu asioita aikaiseksi. Olemme asentaneet hälytysjärjestelmän, sillä seudulla on liikkunut kesänkin aikana paljon epämääräistä porukkaa. Portin perustuksille on kaivettu riittävästi kuoppaa, seuraavaksi vuorossa perustusten valu. Kodinhoitohuonetta on jatkettu sähkötöiden ja kalustuksen suhteen (siitä tulossa oma blogikirjoitus) ja ensimmäiset omat sadot puutarhasta kerätty.

Omasta maasta nostettuja perunoita, on muuten hyviä. Lisäksi omasta maasta
on saatu salaattia, sipulia sekä muutamia mansikoita ja yrttejä.
Pari isompaa projektia on tehty tällä viikolla. Tommi purki olohuoneen ja eteisen katon pois tiistaina, olimme pikkumiehen kanssa evakossa ystävän luona kyläilemässä. Katon purku oli kova homma, sillä katto oli tehty isoista, koko huoneen levyisistä levyistä. Ilman isompia vammoja levyt saatiin alas. Nyt kun on vielä vanha parketti, lattiaakaan ei tarvinnut suojata. Lähes kaikki huonekalut siirrettiin toisiin huoneisiin, sohva peitettiin muovilla. Katon purkaminen edisti remonttia huomattavasti, sillä nyt mm. sähkömies voi tehdä valaistuksen johdotukset ja seinätkin voidaan halutessa maalata.

Olohuone tyhjennettynä ja katto vielä paikoillaan.

Kattolevyjen alta kurkkasi tämmöinen, pikkumies oli sitä mieltä,
että kyseessä on hauva.

Minun tämän viikon projektini on ollut ulko-ovien maalaus. Talomme kaikki ovet ovat vanhoja ja säätilojen avustuksella pinnoiltaan huonoksi menneet. Ostimme viime kesänä uuden pääoven, mutta sitä ei ole vielä asennettu, sillä siinä on eri kokoiset karmit kuin vanhassa. Tarkoitus on ollut myös maalata uusi ulko-ovi taloomme paremmin sopivaksi. Varastossa on ollut myös viime kesänä ostamamme terassiovet, joita tarvitaan kun olohuoneeseen asennetaan uusi kulkuaukko terassille. Myös terassiovet vaativat käsittelyä. Näiden kahden lisäksi talossa on yksi ulkovaraston ovi, takaovi ja autotallin ovet, jotka kaikki olivat enemmän tai vähemmän kulahtaneet ja niissä ollut lakkapinta oli halkeillut ja hilseillyt. Meillä oli RTV:stä edullisesti löytämämme kalusteruisku ja päätin hoitaa maalauksen sillä. Ymmärrän nyt miksi ruisku oli niin halpa, se oli melko tehoton. Jälki oli kuitenkin melko hyvää, joten maalasin kaikki ovet sillä. Nyt olen maalannut ulkovaraston oven kokonaan, autotallin ovet ulkopuolelta ja toisen sisäpuolelta, uuden ulko-oven kokonaan ja takaoven ulkopuolelta. Vielä siis parin oven sisäpuolet sekä terassiovet.

Takaovi ennen käsittelyä.

Kuvassa näkyvä takaovi oli kaikista huonoimmassa kunnossa, sillä se on eniten säiden armoilla. Hioin kaikista ovista ensin vanhan, jäljellä olevan lakan pois, jonka jälkeen putsasin pölyn ja hämähäkin seitit. Tämän jälkeen maalaus. Maalia ruiskutin reippaasti, jotta se löytäisi tiensä myös koloihin ja halkeamiin. Uskon, että käsittely toi oville joitain lisävuosia, jotta niitä ei ihan heti tarvitse vaihtaa. Julkisivu näyttää myös nyt huomattavan paljon paremmalta. Koska talomme on siniharmaa ja aiomme sen sellaisena pitääkin, valitsimme ovien väriksi mustan ja nyt kun näkee valmiin tuloksen, ei voi olla muuta kuin tyytyväinen valintaan. Kun kaikki ovet on maalattu, tarkoitus on maalata vielä karmit valkoisiksi.

Ovi maalattu, ympärys maalataan valkoiseksi.
Autotallin ovi maalattuna. 
Ensi kesänä on tarkoitus ottaa talon maalausprojekti. Talo on maalattu lähes kymmenen vuotta sitten kertaalleen beigellä (edellinen omistaja) ja sitten päälle siniharmaalla. Ensi kesänä maalataan talo edelleen siniharmaalla, mutta katon lipat saavat tummanharmaan tai mustan värin. Tiiliosat rapataan jollain aikataululla. Loppukesän ja alkusyksyn aikana minun on tarkoitus kunnostaa myös ikkunoita. Ikkunoiden puitteista rapsutellaan vanhat maalit pois, kittien tilanne tarkistetaan ja korjataan tarvittaessa ja lopuksi maalataan. Näillä toimenpiteillä saadaan ikkunoillekin lisävuosia. Tässä vaiheessa muuta remontoitavaa on sen verran, ettei ikkunaremonttia haluta enää samaan kasaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti