maanantai 22. helmikuuta 2016

Kylpyhuoneen kattopaneelien petsausta

Tänään päätimme edistää taas vähän remonttia. Ensimmäiseksi piti taas mennä rautakauppaan, jotta hommat etenee. Lopulta kävimme neljässä eri liikkeessä, että saimme suurin piirtein kaiken mitä etsimme. Tuli kyllä ostettua myös vähän muutakin, mutta tarpeellista kuitenkin.

Tämän päivän kauppalistalla oli mustaa metallimaalia vanhan altaan pohjalle laitettavien rappusten runkoja varten. Rappusten rungot ovat muistaakseni vanhat lauteiden rungot, joissa ensimmäistä askelmaa madallettiin sahaamalla pätkä välistä pois ja hitsaamalla uudelleen kiinni. Rungot maalaan mustaksi ja askelmalaudat tehdään laudoista. Seuraavana kauppalistalla oli askelmalaudat, jotka halusimme höylätystä puusta. Muita toiveita laudoille oli 15 cm leveys ja yli kaksi senttiä paksuutta. Halusimme ostaa myös ruuveja sekä rimaa, jolla lasketaan kylpyhuoneen kattoa, jotta saamme spottivalot asennettua. Samaa rimaa tarvitaan myös lyhyelle pätkälle kylpyhuoneen seinää mistä puuttuu vielä levy.

Ensimmäisenä huristelimme Motonetiin, josta haimme metallimaalin spraypulloissa. Mattamusta maali maksoi hurjat 3,90 purkki, ostin viisi, sillä haluan maalata myös ruokapöydän tuolien metallirungot. Voi olla ettei maali riitä kaikkiin tuoleihin, mutta haetaan lisää tarvittaessa.

Rautakaupasta sitten hakemaan lopputavara. No, kaikkea ei ollutkaan. Rimat saimme, mutta rappujen lautojen kanssa tuli ongelma, sillä tarjolla oli vain alle kaksi senttiä paksua lautaa, joka oli mielestämme rapputarkoitukseen liian ohut. Jotta ei olisi tullut turha reissu, päätimme ostaa kylpyhuoneen kattopaneelit samalla kertaa, ostimme 12 cm leveää ns. mökkipaneelia. Halusimme käsitellä paneelit itse haluamaamme sävyyn. Ostimme myös paneelien käsittelyä varten oranssia pulveripetsiä.

Vahinkokuva. Piti ottaa kuva pulveripetsiesitteestä kun pikkumies
sai tiputettua saunasuojapurkin lattialle. Kääntyessäni kännykän
hidas kamera nappasi sopivasti kuvan tilanteesta.

Kun tavarat oli lastattu peräkärryyn, päätimme käväistä Salon puutavarassa katsomassa josko sieltä löytyisi portaiden laudat. Ja löytyihän sieltä, reippaan kaksi senttiä paksua, tosin 17 senttiä leveää. Saimme puutavaran sahattuna oikeaan mittaansa, joten pääsemme helpolla. Palvelu oli loistavaa ja vähän harmitti, ettei tullut haettua pienyrittäjältä niitä muitakin, jo kärryssä olleita puutavaroita.

Iltapäivällä pääsin sitten vielä aloittelemaan kattopaneelien petsausta. Ensin paneelit pyyhittiin kostealla ja annettiin kuivua, sen jälkeen hioin ne kevyesti hienolla hiomapaperilla. Hiontapölyn pyyhin pois ja sitten petsaamaan. Petsijauhopussin sisällön sekoitin 2,5 desiin kuumaa vettä. Kun litku oli jäähtynyt, petsasin paneelin sienellä. Parin minuutin päästä ylimääräinen petsi pyyhittiin pois ja sitten annettiin kuivua. Yhdellä petsipussilla sain käsiteltyä viisi paneelia. Valitettavasti ostamamme kaksi pussia ei riitä koko määrään, mutta valitettavasti pusseja ei ollut kuin kaksi hyllyssä.

Pulveripetsipakkaus. Pussin kanssa sai petsattua viisi paneelia
kertaalleen. Kertapetsaus saattaa riittää meille.

Ensimmäinen paneeli petsattu. Sävy näkyy parhaiten vaalean
paneelin vieressä. Väri toimii hyvin mustien seinien ja lattian kanssa.

Olimme tyytyväisiä petsin sävyyn. Voi olla, että kertapetsaus riittää, sillä kerrastakin sävystä tuli kivan oranssi. Mustaan kylpyhuoneeseen tuo oranssi tuo mukavaa väriä. Petsaan nyt koko määrän ensin kertaalleen ja sen jälkeen päätetään halutaanko vahvempaa oranssia vielä, todennäköisesti ei tarvita. Kokeilimme paneelia seinälevyn palasen viereen ja mielestämme siitä tuli hyvännäköinen. Huomenna jatketaan petsausta ja remonttia...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti