torstai 21. tammikuuta 2016

Sekalaista sisustusta ja leipomuksia matkan varrelta

Tämä postaus sisältää sekalaisia hankintoja ja muita sisustusjuttuja loppuvuoden ajalta.

Olen haaveillut pitkään vanhasta opetustaulusta. En tiedä mistä ajatus on lähtenyt, mutta olen
ajatellut, että sellainen voisi olla seinällä hieno. Vanhoja koulutauluja on tarjolla kuitenkin melko paljon, mutta minulle ei ole kelvannut mikä tahansa taulu, vaan olen odottanut oikeaa aihetta. Lisäksi halusin, että taulu on jokseenkin hyvässä kunnossa eli kulmia ei saisi puuttua.

Löysin vihdoin muutama kuukausi sitten facebook-kirpparilta taulun jota olen etsinyt. Taulu maksoi muistaakseni 20-30 euroa. Taulussa on korppipariskunta poikasineen. Lintujen pesä on männyssä. Tämä aihe sopi meille todella hyvin, sillä tonttimme puusto koostuu pitkälti männyistä ja lisäksi pihapiirissämme on asustellut korppeja jo vuosia. Korppien musta väri ja taulun väritys ylipäätään sopivat myös hyvin mustalle olohuoneen seinällemme. Nyt seinä ei oikeastaan muuta taidetta kaipaakaan. Muutamalle muulle seinälle on tarkoitus teettää valokuvista tauluja.

Korppiaiheinen opetustaulu pääsi olkkarin seinälle.
Sain taannoin ystävältä sarjan erilaisia vanhoja kirjaklassikkoja. Meillä kun ei kirjahyllyjä muuten harrasteta, minulla oli ajatus yhdestä hyllystä, johon nämä kirjat laittaa. Olisivat samalla sisustuselementti, mutta myös halutessaan voisi niillä itseään sivistää. Vierashuone oli oikein sopiva valinta tälle kirjahyllylle. Kirjojen kaveriksi pääsi pikkumiehen nimiäislahjaksi saama nallepankki.

Kirjaklassikot sisustuselementteinä.

Kävimme ennen joulua äitini kanssa shoppailureissulla. Ikea oli yhtenä kohteena meillä. Kaikenlaista sieltä taas käteen jäi, lähinnä katselin lasten puolella sekä matto-osastolla. Kun kävelimme lamppuosaston läpi, bongasin muutaman kivan lattiavalaisimen. En kuitenkaan ostanut, sillä tarve ei ole juuri nyt akuutti. Rakastan muutenkin lamppuja ja aina on haaveissa joku upea yksilö. Valitettavasti talossamme ei vaan ole kauhean montaa riippuvalaisimen paikkaa, joten pitää tyytyä haaveilemaan. Lähes kaikki valaisimet taitaa olla meidän taloudessa jo hankittu.

Näistä lampuista tykkään tuosta isosta
jalkalampusta, jossa on kuparinen sisus.

Tällainen simppeli, isokupuinen jalkalamppu
on myös hauska.

Näistä tuo musta oli vahva suosikki eteiseen.

Tämä matto päätyi meille eteiseen, sillä oli
sen verran hyvässä tarjouksessa, 39 €.
Meillä tykätään kynttilöistä ja lyhdyistä. Ulkona meillä on monta lyhtyä, mutta myös sisällä on lukuisia. Äkkiä laskettuna pelkästään sisällä on kymmenkunta lyhtyä + paljon erilaisia tuikkuastioita. Kylmänä pakkasaikana on ollut ihanaa kääriytyä peittoon ja laittaa kynttilät palamaan. Sähkökatkojen aikaan kynttilät ovat tarpeen myös ihan käytännönkin takia.


Sähkökatkojen ja pakkasten aikana on poltettu
paljon kynttilöitä. 
Vanhempani ovat säilyttäneet jo vuosia vanhaa poljettavaa ompelukonetta, joka on 30 vuotta sitten kuolleen isoisoäitini vanha. Kone on hyvässä kunnossa ja sen laatikoista löytyy vielä vanhoja ompelutarvikkeita isoisoäitini ajoilta. Joskus jo vuosia sitten isäni lupasi koneen minulle, sillä rakastan vanhoja esineitä, joilla on tarina. Minulla on muutamia vanhoja kalusteita ennestäänkin. Nyt vasta oli sellainen tilanne, että pystyin hakemaan ompelukoneen kotiin. Olin vihdoin löytänyt mieleisen paikan koneelle, sillä en halunnut ottaa sitä varastoon pölyttymään. Käytävällä on ikkuna, josta näkee takkahuoneeseen ja kuntosalille. Hankin ikkunaan Vallilan Pihapiiri-verhot ja ompelukoneen paikka on ikkunan edessä.

Vanhan ompelukoneen paikka löytyi lopulta.
Vallilan Pihapiiri-verho


Olen innostunut viime aikoina leipomaan leipää. Tavoitteeni on leipoa koko talouden leivät itse ja ostoleipä olisi sitten sellainen harvinaisempi herkku. Itse leivottuna ei leivässä ole mitään ylimääräisiä säilöntäaineita ja tietää mitä suuhunsa laittaa, ja ennen kaikkea mitä lapsensa suuhun laittaa. Ajattelin opetella vielä tekemään ruisleipää, sillä nyt leipomani leivät ovat olleet pataleipiä, vaaleita limppuja, saaristolaisleipää tai sämpylöitä. Kun opin ruisleivän, sitten ei tarvitse enää ostaa välttämättä. Jaanpa tässä teille pari ohjetta kokeiltavaksi...

Pataleivän ensimaistiainen.

PATALEIPÄ

1 kpl

3 1/2 dl vettä
4 g hiivaa (herneen kokoinen nokare TAI 1/2 tl kuivahiivaa)
1,5 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja

Muut ainesosat
Valurautapata ja rypsiöljyä padan voiteluun

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää veteen. Lisää suola ja loput jauhot. Sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 11–24 tunniksi. Ennen kuin paistat leivän, ripottele taikinan päälle kulhoon jauhoja, käännä ja nosta taikinaa pari kertaa kevyesti. Ei haittaa, jos pinnalle ripottelemasi jauhot jakautuvat epätasaisesti. Älä siis vaivaa. Ripottele pinnalle vielä hiukan jauhoja ja peitä taikinakulho liinalla. Jätä kohoamaan noin 30 minuutiksi.
Pane sillä aikaa kannellinen 2 litran valurautapata kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on paistovalmis. Pyyhkäise padan sisäpinta kevyesti rypsiöljyllä (auringonkukkaöljyä käytin itse). Kumoa taikina kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Nosta pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Kumoa leipä padasta ja anna sen jäähtyä kevyesti liinalla peitettynä.


Helppoja pikasämpylöitä, maistuivat koko perheelle.
Helppojen sämpylöiden ohjeen löysin Esmeralda's blogista. Näitä sämpylöitä ei tarvinnut pyöritellä, vaan lusikalla kauhottiin pellille. Jäivät tosin melko mataliksi, mutta maistuivat hyvältä.

HELPOT SÄMPYLÄT
  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 rkl siirappia (tai sokeria)
  • 0,5 rkl suolaa
  • 50 g voita tai 0,5 dl öljyä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sämpyläjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl auringonkukansiemeniä (1 dl taikinaan, 1 dl pinnalle)
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja suola ja alusta jauhot sekä kaurahiutaleet taikinaan vähitellen. Sekoita joukkoon pehmeä voi ennen kuin kaikki jauhot on alustettu taikinaan. Sekoita lopuksi taikinaan 1 dl auringonkukansiemeniä. Taikina jää niin pehmeäksi, että sitä on helppo lusikoida. Kohota taikinaa puolen tunnin ajan, noin kaksinkertaiseksi.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Nostele taikinasta sämpylöitä pellille ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Anna kohota. Paista noin 12 minuutin ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti