keskiviikko 27. elokuuta 2014

Pihapäivä

Edellispäivänä oli ihana päivä, olimme lähes koko päivän pihalla kun ei sitten satanutkaan vaikka lupaili. Tummia pilviä näkyi ajoittain, mutta tuntuivat kiertävän meidän tontin kaukaa. Päivän tavoitteena oli saada marjapensaat maahan ja sitten kelistä riippuen valmistella kasvihuonetta kunnostusta varten.

Emme halunneet selkeää yhtä paikkaa, jossa kaikki hyötykasvit ovat. Päätimme siis ripotella iloa vähän muuallekin tontilla. Punaiset ja mustat viinimarjat laitettiin leikkialueelle, vadelmille löydettiin hyvä paikka läheltä tulevaa hyötypuutarhaa. Tommi kaivoi vajan seinustalla olevasta verkkokasasta suojaverkkoa pensaita varten. Olemme käyttäneet samaa verkkoa myös sisustuksessa, monipuolista siis. Palasiksi laitetun vanhan sohvan jäämistöstä löytyi sopivia puupalikoita, joilla verkko saatiin pensaiden ympärille. Pensaiden juurelle vähän syyslannoitetta, sitten vähän haketta ja pikkuisen vettäkin (jos sitä jostain syystä ei taivaalta tulisikaan).

Kuopasta se alkaa

Pensaat jo syysväreissä. Olivat kuulemma tuottaneet
jo satoa tänä kesänä pihamyymälässä ollessaan,
ehkä ensi vuonna saamme jo muutaman marjan.

Leikkialueen yksinäinen liukumäki on saanut
seurakseen marjapensaat.


Kun Tommi touhusi marjapensaiden kanssa, minä päätin leikata kääpiövuorimäntyjä. Luin facebookin piha- ja puutarharyhmästä ihmisten ohjeita, ja sen perusteella vuorimäntyä voisi leikellä muinakin aikoina kuin ennen juhannusta. Uudet kasvustot leikellään silloin alkukesästä. Nyt kun nämä meidän yksilöt ovat olleet usean vuoden leikkaamatta, ajattelin ottaa riskin ja leikellä nyt ennen taas ensi kevään uutta versoa. Nyt näyttävät leikkauksen jälkeen hyvältä, saa nähdä ottavatko nokkiinsa.

Pitkät piipot lyhennetty, kaunis rivi.



Pensasverkko työn alla

Pojat asentaa verkkoja. Tommi tekee ja pikkumies
on työnjohtajana.

Valmis luomus, ensi kesää odottamassa.


Kun pensaat olivat paikoillaan, aloimme puuhailemaan kasvihuoneen kimpussa. Tommi irroitti loput vanhat lasit ja nyt on enää runko jäljellä. Minä putsasin pienemmän osion "lattiasta" heinät ja rikkaruohot pois. Tarkoitus on, että isoon osioon tulee hyötypuutarhaa ja pieneen osioon kesähuone. Kesähuonetta ei peitetä kokonaan "laseilla", jotta siellä ei ole liian kuuma. Kasvihuoneeseen on tarkoitus laittaa lasien tilalle kennolevyä, netistä löytyi yksi verrokauppa, josta levyä saa puolet halvemmalla kuin rautakaupasta tarjouksesta. Tilaan siis sieltä.

Lasien poistoa. Tähän osaan tulee kesähuone.

Vasemmanpuoleiseen osaan, joka on noin 3,5 metriä pitkä,
tulee sitten se perinteinen kasvihuone.

Kasa lasia, homma hoidettu.


Pelkkä runko jäljellä, odottelee uutta päällistä.

Kesähuoneen pohja on siivottu, siihen laitetaan
koristekiveä muutama säkki, alle maisemointikangasta.
Mutta ensin levyt, sitten vasta kivet.


Ideoita mitä tälle vanhalle kaivonrenkaalle tekisi?
Aiemmin siinä on poltettu roskia...

Komea pihakataja, tuon harhaoksan ajattelin
leikata, mutta muuten varsin komea ilmestys.

Uurastuksen jälkeen maistuu pulled pork,
salaatti puuttuu vielä kuvasta.


Eilisen ja edellisillan olen käyttänyt nyt laskemiseen. Olen yrittänyt laskea mitä mikäkin osa-alue remontissa tulee kustantamaan. Pakko pysyä vähän kärryillä, överiksi on niin helppo näin isossa projektissa vetää. Vielä ollaan suurinpiirtein niissä kustannuksissa kuin mitä olen ajatellut. Pikkuisen kuitenkin kustannuseriä on paljon, eikä kaikkea ole varmasti muistettu listaan laittaakaan. Kaikki kuitit kuitenkin säilytetään, jotta jälkeenpäin voi sitten laskea mitä koko homma kokonaisuudessaan tuli maksamaan. Jonkin verran kuitenkin ostelemme varmasti ihan palkkarahoillakin, ei kaikkia ruuveja ja muttereita remonttisäästöistä maksella. Muutamia asioita olen ajatellut vielä kilpailuttaa lisää, uskon että hinnoissa on vielä tinkivaraa ja löytyy paikkoja, joista näitä materiaaleja saa edullisemmin. On tiettyjä materiaaleja, missä ei ole mitään hyötyä ylihinnan maksamisesta. Se ei näy välttämättä edes materiaalin laadussa, ja materiaali itsessään ei näy valmiissa lopputuloksessa. Tällaisia ovat esim. rakennuslevyt. Saman materiaalin hinnoissa voi olla joskus jopa useamman euron neliöhintaero, ja näin isoissa määrissä saattaa viivan alla näyttäytyä usean sadan euron kokonaissäästö. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti