maanantai 1. kesäkuuta 2015

Kokkailuja pihan antimista

Koska remontti on odotellut päiviä parempia eikä pihallakaan ole tehty normaaleja puutarhahommia kummempaa, on blogi ollut pikkuisen hiljaiselolla. Viikonloppuna pikkumies sairasteli ja oli muita puuhia, joten ei edistetty silloinkaan mitään. Joskus pitää vaan ottaa vähän rauhallisemmin.

Viikonloppuna päätin kuitenkin käydä taas pihassa ostoksilla ja hakea hieman raaka-aineita leivontaan. Tein nokkossämpylöitä, omenapiirakan viime syksynä tehdyistä omenahilloista sekä pikkuleipiä piirakkataikinan jämästä. Lisäksi poimin pihalta isoimmat raparperit ja pakastin ne. Teimme myös nokkossipsikokeilun, mutta laitoin sipseihin liikaa mausteita, eikä niitä tullutkaan sitten syötyä sen enempää.

Sämpylät maistuivat ok:lta, mutta eivät olleet mitenkään huippuhyviä. Löysin reseptejä googlettaessani Sikke Sumarin leipä-/sämpyläreseptin ja kokeilen sitä jonain päivänä, se oli saanut kehuja. Omenapiirakkakaan ei ollut ihan sellaista kuin ajattelin, mutta kaikki makea maistuu yleensä kuitenkin kohtuullisen hyvältä. Pikkumies tykkäsi piirakkapohjataikinan jämästä tekemistäni pikkuleivistä.


Käytin piirakkaan kanelilla maustamaani hilloa
Omenapiirakan tein perusmurotaikinapohjalla. Murotaikinassahan on voita, sokeria, munia, jauhoja sekä leivinjauhetta ja vaniljasokeria. Tein tuplataikinan koska vuoka oli iso. Lopusta taikinasta tuli pikkuleipiä.
Pikkuleivissä on joukossa kanelia ja päällä mantelirouhetta
Sämpylät olivat hyvin perusohjeen mukaiset. Maitoa puolisen litraa, puoli pakettia lämpimän maidon joukkoon. Sitten reipas puoli desiä öljyä, ruokalusikallinen hunajaa, n.1,5.2 desiä ryöpättyjä nokkosia ja 2 desiä karkeampia jauhoja kuten esim. grahamjauhot. Itse laitoin sämpyläjauhoja. Tämän jälkeen lisättiin vehnäjauhoja ja vaivattiin taikinaa. Ohje sanoi kymmenen desiä jauhoja, mutta minulla joukkoon meni 6-7 desiä. Taikinaa vaivattiin sitten kunnes se on irtonaista eikä tartu käsiin. Taikina liinan alle ja kohoamaan noin puoleksi tunniksi, sitten pyöritellään sämpylät (16-20 kpl), jotka kohotetaan vielä liinan alla toisen puoli tuntia. Sämpylöihin voi vetää viillon ja sitten parisataa asteiseen uuniin 10-12 minuutiksi. Ohjeesta tuli perussyötäviä sämpylöitä, mutta se wow-fiilis jäi uupumaan.
Maitoa, hiivaa, öljyä, sämpyläjauhoja, hunajaa ja nokkosta...

jauhojen lisäyksen ja vaivauksen jälkeen kohotusta liinan alla.


Uunilämpimäistä

Nokkossipsien valmistusohje oli yksinkertainen. Nokkosen lehdet kulhoon ja joukkoon pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Sekoitellaan lehdet niin, että ovat öljyssä (muista hanskat, nokkoset polttavat vielä tässä vaiheessa), sitten maustetaan maun mukaan. Mausteiksi kelpaavat suola, pippuri, chili, curry jne. Sitten 175 asteiseen uuniin 7-9 minuutiksi kunnes ovat rapeita.


Nokkossipsit menossa uuniin

Raparperia pihamaalta, toinen samanlainen määrä jäi odottamaan.

Löysin nettiä selaillessani ohjeen voikukkahillosta. Täytyy käydä piha vielä läpi josko löytyisi sen verran voikukkaa, että saisin ohjeella kokeiltua yhden annoksen hilloa. Voikukkia pitäisi löytyä avautuneena pari litraa, se on melkoisen paljon yhdestä pihasta. En ole koskaan maistanut voikukkahilloa, enkä tiedä mihin sitä voisi käyttää, mutta kaikkea pitää kokeilla. Ohje löytyi eräästä blogista: http://mammaleipoo.vuodatus.net/lue/2015/05/voikukkahillo-nuo-keltaiset-rikkakasvit

Tänään on ollut kurja ilma. Ulkona on kuin pahempikin syysmyrsky, tuulee kovaa ja sataa. Pikkuhiljaa sitä kyllä toivoisi jo hieman kesäisempiä kelejä. Toivottavasti kesälomien aikaan saadaan sitten kaunista keliä, en minä paahteista hellettä kaipaa kunhan olisi parikymmentä astetta eikä sataisi koko ajan. Usein tuntuu, että Suomen kelit ovat joko-tai, joko sataa koko ajan ja paljon tai sitten on järkyttävä helle eikä sada ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti