sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Omppuja omppuja...

Pari päivää on ollut kunnon omenarumbaa. Neljän pussin käsittely ja laittaminen "lopputuotteeksi" ei ole kovinkaan nopeaa. Remonttikämpässä meillä on vain pieni, kahden levyn hella ja sen yhteydessä pieni uuni. Hellaa ja uunia ei voi käyttää samaan aikaan. Myös astioita on täällä rajallisesti. Tiskit pestään vessan lavuaarissa ja muutenkin melkoisen alkeellisesti elellään. Pikkumies asettaa myös rajoitteita, sillä hän ei viihdy kauhean pitkiä aikoja itsekseen. Pojalla on myös säännölliset ruoka-ajat, joten tekeminen keskeytyy vähintäänkin aina ruokailujen ajaksi. Mutta toisaaltaan, kukaanhan ei pakota puuhailemaan, tämä "marttailu" on ihan hauskaa. Ennen kaikkea lopputuloksen näkeminen ja maistaminen palkitsee suuresti.

Löysin facebookista loistavan vinkin omenahillon tekemiseen, sillä ohjeella on tehty nyt yksi satsi sosetta tavallisella sokerilla, yksi hillosokerilla, ja nyt on tekeillä toinen hillosokerilla. Omenamehua tein jo edellispäivänä pari litraa pakastepulloihin mehumaijalla, sitäkin on tarkoitus tehdä vielä lisää.

Mutta siis helppo omenahillo-ohje teille muillekin testattavaksi:


Omenahillo uunissa

2 osaa omenoita
1 osa sokeria 
1 dl vettä
(mausteita)

150 asteinen uuni, kattilassa kannen alla, 2 tuntia. Sauvasekoittimella soseeksi. Purkitus.


Uunissa hillo oli äärimmäisen helppo ja mukava tehdä. Toki omenoiden valmistelu on ihan yhtä työlästä kuin muutenkin, mutta uunissa omput porisevat rauhassa itsekseen. Mausteitakin voi laittaa mukaan jos haluaa, itselle tulee mieleen kaneli, vanilja tai vaikkapa inkivääri. Ensimmäiseen kattilalliseen laitoin kanelia ja tuoksu oli ihana, lähes jouluinen. Makukaan ei ollut ollenkaan hullumpi. Toinen kattilallinen tehtiin puhtaasti omenoista, kuuma omenahilloaines kaadettiin kuumennettuihin tölkkeihin ja kiinni. Kuumensin tölkit veden kanssa mikrossa, kannet kuumensin erikseen kun niitä ei mikroon voi laittaa. Tölkkien kuumennus tappaa mikrobit eikä umpinaisessa tölkissä mikrobeja synny uusia. Näin sose/hillo säilyy ilman pakastusta pitkänkin aikaa. Kuumaan hilloon ei ehdi myöskään mikrobeja syntyä kun menee suoraan ilmatiiviiseen purkkiin. Purkki olisi ilmeisesti pitänyt täyttää ihan piripintaan, sillä jäähtyessään hillo tiivistyy. Tällä hetkellä uunissa olevassa kattilallisessa on taas kanelia. 

Pahoittelen kuvien huonoa laatua, kännykkäni ei omaa kovinkaan laadukasta kameraa. Yritän siirtyä normaaliin kameraan lähiaikoina.


Paloitellaan omenat kattilaan. Otin ensin kuoret ja siemenkodat
pois. Kuoret varmaan voisi jättääkkin varsinkin kun lopputulos
soseutetaan sauvasekoittimella.


Sokeria mukaan, ravistelin sokerin omenanpalojen väliin. Tämän
jälkeen voi laittaa tilkan vettä mukaan ja itse laitoin vielä kaneliakin,
arviolta kaneliakin meni vajaan desin verran.

Kattila uuniin, 150 astetta ja kaksi tuntia.


Valmiita hilloja. Jos purkit on käsitelty oikein ja
purkitus tehty oikein, hillon pitäisi säilyä jopa
vuodenkin verran.

Ensimmäiset mehut odottavat pakkaseen laittoa.

Omenasosetta piti testata torttuun. Laitettiin valmistorttupohjan
päälle sosetta ja vaniljavaahtoa, tosi herkkua!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti